Wortels

Wortels kunnen niet ontbreken in je moestuin! Worteltjes kun je lekker rauw eten in een salades of gewoon zo uit de hand. Maar natuurlijk kunnen ze ook voor het avondeten worden gebruikt, bijvoorbeeld in soep, gekookt of gebakken. Het blad dat aan wortels groeit (dat heet loof) kun je ook eten. Soms zitten er aan een wortel die je in een restaurant krijgt nog loof, dat kun je dus gewoon opeten!

Ook zijn worteltjes heel gezond omdat ze vitamine A en caroteen bevatten. Caroteen is wat de wortel oranje maakt, het is dus een kleurstof. Caroteen zit ook in groene groenten zoals boerenkool en spinaze.

Zaaitijd

Wortels zijn eigenlijk tweejarige groenten. Het eerste jaar stoppen ze al hun energie in het maken van de wortel die we kennen. Als je die niet opeet maar gewoon in de grond laat zitten wordt het het jaar daarna een plant met bloemen, waarna de plant doodgaat.

Als je wortels gewoon buiten in je moestuintje kweekt kun je wortels vanaf april tot eind juli zaaien.

Zaainstructies

  1. Kies een vakje en maak met een liniaal of potlood vier geultjes van ongeveer 1 centimeter diep.
  2. Leg de zaadjes voorzichtig in de geultjes. Verdeel ze goed over de geultjes, want anders groeien de worteltjes later tegen elkaar aan. Ze mogen ongeveer 2 tot 3 centimeter uit elkaar liggen. De zaadjes zijn erg klein, dus je kunt je vinger een beetje vochtig maken, zodat je ze gemakkelijk op kunt pakken.
  3. Leg een laagje zand over de zaadjes en druk het een beetje aan, zodat ze lekker ingestopt zijn.
  4. Strooi een klein beetje zandbakzand over de geultjes, zodat je weer kunt zien waar je gezaaid hebt.
  5. Maak een mooie plantensteker, zodat je kunt zien wat je gezaaid hebt in dit vakje.