Spinazie

spinazie moestuin

Bij buiten zaaien kunnen we goed beginnen met spinazie. Spinazie kan namelijk goed tegen de kou en kan dus vroeg in het jaar al worden gezaaid. Spinazie groeit heel snel en leeft kort.

Zaaitijd

Spinazie kun je het best in het voorjaar zaaien, vanaf maart kun je spinazie buiten zaaien. Spinazie kan tegen een beetje vorst, wat in het begin van het jaar ‘s nachts nog veel voorkomt.

Zaai instructies

  1. Verdeel je tuintje in vakjes door stokjes bovenop de zakken te leggen.
  2. Spinazie blijft laag, daarom moeten we vooraan in de bak zaaien. Vooraan betekent; als de zon op je rug schijnt, sta jij aan de voorkant van de bak. Zo komen de andere groenten straks niet in de schaduw te staan.
  3. Maak het vakje waarin je gaat zaaien mooi glad. Verkruimel alle dikke stukjes.
  4. Maak met je gieter de grond wat vochtig, maar vooral niet kletsnat! Neem een stokje of een liniaal en druk die stevig in de grond. Als je dit weg pakt, heb je een mooi recht zaaigeultje. Maak zo drie of vier zaaigeultjes.
  5. Maak nu het zakje spinazie open. Zie je wat een verschil?! Deze zaden zijn veel dikker dan de peterselie zaadjes! Deze zaadjes leg je in het geultje, ongeveer twee centimeter uit elkaar.
  6. Dek de zaadjes af met een laagje aarde en druk het wat aan. Als je wat zandbakzand neemt en hiermee een lijntje strooit waar je gezaaid hebt, kun je precies zien waar de plantjes moeten verschijnen.
  7. Neem nu een labeltje, schrijf er spinazie op en steek het in het gezaaide vakje.
    Nu ben je klaar en is het afwachten maar! Kijk wel uit dat de grond niet uitdroogt en geef regelmatig water als het lang niet regent.