Scheutige dieven!

Heb jij al één tomaatje? Bij mij is het heel treurig : geen enkel bloemetje is al veranderd in een groen tomaatje en zeker niet in een rode. Zo koud als het deze maand af en toe is…dat wil een tomatenplantje niet . Ze wil vooral warmte en met een flinke scheut water is ze pas écht gelukkig. Ik wacht en wacht en wacht….. maar ondertussen moet ik wel dieven!

Dieven

De plantjes zijn niet gestolen hoor! We gaan de scheuten (takjes) uit de eerste vier bladoksels halen, dit heetdieven. Dat gaat zo:

Aan de hoofdstengel groeien zijscheuten. De hoofdstengel is de steel waar alle blaadjes aan groeien, die op kleine plantjes lijken. Die worden dieven genoemd.

Het is nodig omdat de plant zo meer energie in de groei van de stengel en wortels kan steken. Denk maar eens aan een taart. Als je met veel Piepers bent, krijg je allemaal een klein stukje. Als je maar met weinig bent, kan je flink taartpunten verdelen! Dus als er minder takjes aan de tomatenplant zitten, krijgen de stengel en wortels meer voeding om sterk te worden en te groeien.

Haal ook bladeren die geel worden weg en geef regelmatig water.

Dieven met natte voeten

De ‘dieven’ kan je bewaren en in een glaasje water zetten. Als je dat doet, hebben ze binnen twee weken worteltjes en kan je ze weer uitplanten! Neem maar mee naar huis. Zorg goed voor ze, dan heb je op het einde van de vakantie zeker tomaatjes!

Toppen

Heb je ook al de top op ongeveer 70 cm uit de tomaten plant gebroken of geknipt? Dan heb je je best gedaan voor de plant en is het afwachten maar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *