Alle groenten op een rij

Aardappels doorkijkpotDe aardappelen lijken te niksen. Maar er gebeurt van alles onder de grond. De Piepers van ’t Kofschip in Zeewolde maakten een speciale ‘kijk-pot’ die ze in een andere grote emmer hebben staan. Zo af en toe spieken ze hoe het er onder de grond uit ziet. Kijk maar eens goed op de foto hiernaast, maar laat jouw aardappels lekker ondergronds.

De tomaten (zie foto) en komkommers zijn niet zo sterk als vorig jaar. Met wat extra aandacht komt het wel goed. Soms weet je de reden gewoon niet, het kan het koude voorjaar zijn of zou ik ze toch te vroeg buiten hebben gezet?
Bind de lange stengels maar aan stokjes bij de plant. Niet te strak, maar dat weet je nu wel.

Peterselie wordt een mooie bos. Neem er maar eens een klein beetje van. Die is lekker bij gekookte worteltjes bijvoorbeeld. Onze worteltjes gaan ook erg goed. Het wordt een mooi oerwoud. Maar onder de grond hebben ze nog wat werk te doen. Ze mogen nog veel dikker worden.

TaugeDe taugé zie je hiernaast, die mag nog een dagje staan. Dan zijn de witte scheutjes pas lang genoeg. En het lekkerst! Hoe donkerder ze staan hoe witter ze blijven.

Help! Schietende groenten!

Schietende groenteAls je een slaplantje niet op tijd oogst, dan zie je gelijk dat deze plant een stengel maakt en bovenin gaat bloeien. Dat is weliswaar niet meer lekker maar zo’n bloeiende plant is wel een mooi gezicht. Dat gebeurt ook met andere bladgroenten. Doorschieten heet dat.

Moeder natuur is bijzonder!Er zijn dingen die niet altijd verklaarbaar zijn, maar ‘gewoon’ gebeuren. Planten schieten niet door als ze na de langste dag van het jaar gezaaid zijn. Zo is ook sla dus daglengte-gevoelig. Dat betekent dat dit gewas rond de langste dagen van het jaar snel doorschiet. Net als andijvie trouwens!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *